Jammerbugt Kommune markerer tronskiftet

H.K.H. Kronprinsen - landets kommende konge (Fotograf: Hasse Nielsen.)
dato

Over hele landet markerer danskerne i disse dage det kommende tronskifte. Det gør Jammerbugt Kommue også med et tilbageblik på nogle af de royale begivenheder i kommunen og ved at flage ved Rådhuset og administrationsbygningerne søndag 14. januar 2024.

Tilbageblik på nogle af de royale begivenheder i Jammerbugt Kommune:

Gave til H.M. Dronningens 80 års fødselsdag
Da H.M. Dronningen fyldte 80 år d. 16. april 2020, modtog hun en gave fra alle 3. klasser i landet. Kommunernes Landsforening (KL) tog initiativ til gaven, hvor en 3. klasse fra hver kommune skulle bidrage med ét maleri lavet af eleverne.

I Jammerbugt Kommune blev maleriet fundet gennem en konkurrence blandt 3. klasserne i kommunens folkeskoler. 3. klasserne lavede malerier med motiver af H.M. Dronningen og lokale vartegn fra Jammerbugt Kommune.


H.M. Dronningen. (Fotograf: Per Morten Abrahamsen)

Derefter udvalgte et dommerpanel vinderen. Dommerpanelet bestod af Borgmester Mogens Christen Gade, formand for Børne- og Familieudvalget Ulla Flintholm og formand for Kultur-, Fritid- og Landdistriktsudvalget Helle Bak Andreasen samt den lokale kunstner Trine Schultz.

Dommerpanelet valgte enstemmigt, at 3. T. fra Skovsgaard-Tranum Skole, afdeling Tranum, skulle være Jammerbugt Kommunes bidrag til den fælles gave.

"Alle i panelet syntes, det var en svær beslutning. Der var mange flotte og idérige malerier. Eleverne fra Tranum havde lavet maleriet i fællesskab og med mange fine motiver fra Jammerbugt Kommune - blandt andet Svinkløv Badehotel, de hvide badehuse i Blokhus og fiskekuttere fra Thorup Strand", fortalte borgmester Mogens Christen Gade om udvælgelsen.

H.K.H. Kronprinsessen har indviet to skoler
To gange har den kommende dronning, H.K.H. Kronprinsesse Mary, indviet skoler i Jammerbugt Kommune. Senest indviede hun Skolecenter Jetsmark d. 18. august 2023, og 15. september 2016 indviede hun Aabybro Skole.

Stemningen var høj, da den store sorte kronebil ved middagstid parkerede ved det nye Skolecenter Jetsmark og H.K.H. Kronprinsesse Mary smilende steg ud. Modtagelseskomitéen, der bl.a. talte borgmester Mogens Christen Gade og blomsterpigen Sofia Verner Nielsen fra skolens legeplads-udvalg, stod klar til at tage imod med buket, smil og håndtryk.


H.K.H. Kronprinsessen indvier Skolecenter Jetsmark (Foto: Jammerbugt Kommune)

Borgmesteren ledsagede herefter Kronprinsessen ad cykelstien langs skolens udearealer til hovedindgangen festligt flankeret af børn, unge og ældre fra området, som skabte stemning med dannebrogsflag og udklædning. Flere gange standsede H.K.H. Kronprinsessen og hilste på i børnehøjde.

Herefter var der fællessang og optræden i skolens aula, og H.K.H. Kronprinsessen klippede den røde snor, og skolen blev officielt indviet.

H.K.H. Kronprinsessen gæstede også Jammerbugt Kommune i 2016 ved indvielsen af Aabybro Skole.

Her blev H.K.H. Kronprinsessen ved ankomsten til skolen modtaget af borgmester Mogens Christen Gade, skolelederen samt afdelingsleder for udskolingen og fik overrakt blomster af formanden for udskolingens elevråd, Jeppe Grøn.

Her hilste H.K.H. Kronprinsessen også på de mange fremmødte, da hun spadserede med borgmesteren fra den ene skolebygning til den anden. Desuden holdt H.K.H. Kronprinsessen ved indvielsen af Aabybro Skole en tale, som du kan se her.

Se film fra indvielsen af Skolecenter Jetsmark

Se Jammerbugt Ungdomsskoles film fra indvielsen af Aabybro Skole

Til H.K.H. Prins Christians fødselsdag på Christiansborg
Natasja fra Halvrimmen og Victor fra Fjerritslev var sammen med unge mennesker fra alle landets kommuner, til den kommende kronprins', H.K.H. Prins Christians, 18 års fødselsdag på Christiansborg Slot.

D. 15. oktober 2023 satte Natasja Joan Pilgaard fra Halvrimmen og Victor Lund Andersen fra Fjerritslev kursen mod Christiansborg Slot, hvor der i anledning af H.K.H. Prins Christians 18 års fødselsdag var inviteret til fest.

Her skulle de sammen med to 18-årige fra de resterende 97 kommuner i Danmark fejre den jævnaldrende tronarving.

De to unge blev overrasket af formand og næstformand for Børn- og familieudvalget, Susanne Møller Jensen og Ulla Flintholm midt i henholdsvis en psykologitime på Fjerritslev Gymnasium og en sygedag derhjemme. Her fik de at vide, at de var udvalgt til at komme til fødselsdag på slottet. Herefter blev de inviteret en tur på rådhuset i Aabybro for at trykke hænder med borgmester Mogens Christen Gade og modtage en Jammerbugt-pin.


Victor og Natasja til fødselsdag på Christiansborg (Foto: Privatfoto)

Natasja og Victor blev udvalgt som repræsentanter for mangfoldigheden blandt unge i Jammerbugt Kommune.

Som studerende på henholdsvis SOSU Nord i Brovst og Fjerritslev Gymnasium repræsenterede de både en erhvervsfaglig og en gymnasial uddannelse. Natasja satte med sin bopæl i Halvrimmen ansigt på alle de mange unge, der bor i mindre byer, imens Victor fra Fjerritslev er en af de unge, der beboer kommunens hovedbyer.

Dagen derpå lød det fra Natasja og Victor, at det var en rigtig god og stor oplevelse, hvor de hele tiden blev guidet. Ud over den store oplevelse det var at være med til at fejre prinsen - og hilse på de kongelige - så fremhævede de også de fine musikoplevelser i form af kor under middagen og senere på aftenen en festlig koncert med Benjamin Hav. Klokken nåede at passere kl. 4, inden de igen var hjemme i det jammerbugtske.

Læs mere om ansøgningen og udvælgelsen her

Fortjentsmedaljer og ridderkors
Mange af Jammerbugt Kommunes ansatte er gennem tiden blevet tildelt Dronningens Fortjenstmedalje. 

Bl.a. Dorthe Sadolin fik i 2021 Dronningens Fortjenstmedalje. Dorthe Sadolin startede på Brovst Bibliotek 1. maj 1981. 40 års-jubilæet blev fejret på biblioteket, hvor borgmesteren kom forbi for at overrække Dronningens Fortjenstmedalje. Første gang Dorthe satte sin fod i Jammerbugt Kommune som ansat, var på Brovst Bibliotek. Det lå dengang i Østergade 13. Fem år senere var hun med, da biblioteket flyttede til det nuværende bibliotek i Brovst.

I november 2023 blev tre Kommunalbestyrelsesmedlemmer i Jammerbugt Kommune tildelt ridderkorset. Kommunalbestyrelsesmedlemmer kan indstilles til Dannebrogordenens Ridderkors, når de er valgt for 5. gang og dermed har været en del af Kommunalbestyrelsen i minimum 16 år. Der indstilles til H.M. via Indenrigsministeriet.


Borgmesteren og de tre ridderkorsmodtagere (Foto: Jammerbugt Kommune)

Borgmester Mogens Christen Gade, der selv modtog ridderkorset i 2015, forestod udleveringen. I forbindelse med udleveringen refererede borgmesteren fra anmodningerne, der var fremsendt til H.M. Dronningen. Om modtagerne blev der bl.a. udtalt:

Per Halsboe-Larsen
Per Halsboe-Larsen har været kommunalbestyrelsesmedlem siden 1994 - dengang i Fjerritslev Kommune. I 2019 kunne han derfor fejre sit 25-års jubilæum som kommunalpolitiker i Jammerbugt Kommune. Han har gennem årene haft plads i flere forskellige politiske udvalg og er p.t. medlem af både Økonomiudvalget og Social- og Sundhedsudvalget, hvor han er næstformand, samt i en række bestyrelser, repræsentantskaber og udvalg.

Helle Bak Andreasen
Helle Bak Andreasen har været kommunalbestyrelsesmedlem siden 2002 i daværende Brovst Kommune og har således påbegyndt sit 22. år som kommunalpolitiker. Den nuværende post som formand for Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget har hun haft siden 2010. Derudover sidder hun i Social- og Sundhedsudvalget samt i en række bestyrelser, repræsentantskaber og udvalg.

Niels Christian Hem
Niels Christian Hem har siden 2006 været kommunalbestyrelsesmedlem i Jammerbugt Kommune - først som medlem af det såkaldte sammenlægningsudvalg og herefter pr. 1. januar 2007 i den nydannede Jammerbugt Kommune. Han har gennem årene haft plads i flere forskellige politiske udvalg og er p.t. medlem af Økonomiudvalget, Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget. Han har derudover siden 2006 været medlem af Jammerbugt Kommunes Erhvervs- og Turistråd samt i en række bestyrelser, repræsentantskaber og udvalg.

Der flages søndag d. 14. januar 2024
Jammerbugt Kommune vil søndag d. 14. januar 2024 markere den historiske dag ved, at der flages ved Rådhuset i Aabybro og ved administrationsbygningerne i Brovst, Fjerritslev og Pandrup.

Kilde: Jammerbugt Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.